Spring naar content

Waarom is Pinterest zo verslavend?

PinterestSinds kort heb ik een Pinterest account. Net als met veel sociale media is het in het begin even wennen: ‘Wat moet ik hier mee?’ Het duurde echter niet lang voor ik verslingerd raakte. De kracht van Pinterest ligt in de presentatie en de nadruk op vorm.

Voor mij staat het voor een nieuwe fase in het Internet-tijdperk. Dit wordt inmiddels door allerlei goeroes geroepen, dus dat is niet meer zo origineel. Waar het om draait is dat beeld steeds belangrijker wordt.

Sommige blogs bestaan tegenwoordig slechts uit foto’s met een kort onderschrift. Op Facebook worden steeds meer foto’s geplaatst en met een timeline zonder foto’s loop je inmiddels hopeloos achter. Sites zoals Flickr en Tumblr (hoe komen ze op die namen?) zijn populair.

Daar is nu dus ook Pinterest bijgekomen. Wat maakt deze dienst anders dan de rest? Kijk maar eens goed. Door de nadruk op het verzamelen van andermans plaatjes is de kwaliteit veel hoger. Er zijn vooral veel mooie foto’s en posters te zien. Omdat Pinterest niet bedoeld is om je eigen klungelige creativiteit ten toon te spreiden is de kans veel kleiner dat er goedbedoelde amateurzooi geplaatst wordt. Dat is volgens mij het verschil.

Daardoor kan ik eindeloos door prachtige posters en fraai opgemaakte quotes heenscrollen, die ik vervolgens naar hartelust aan mijn eigen prikbord toevoeg. Voor iemand die graag geniet van andermans mooie maaksels is dit de socialnetwork-uitvinding van de eeuw.

2 reacties

 1. Heiko op 3 augustus, 2012 om 19:06

  Ik heb me laten vertellen dat – zoals ‘cliché’ het geluid is dat een drukpers maakt voor een Fransman – ‘flickr’ het geluid is (was) van de sluiter van een fotocamera voor een Amerikaan. Of dit waar is, je zou het je vrouw moeten vragen.

  Groet, Heiko
  http://www.heikobertram.nl
  http://www.heikofoto.nl 2. Henny Zijlstra op 5 augustus, 2012 om 22:18

  Hoi Heiko, Het lastige van Flickr vind ik dat er een hoop hobbyplaatjes tussenzitten. Het is echt even zoeken om de pareltjes te ontdekken. Op jouw website zijn de pareltjes trouwens een stuk makkelijker te vinden :-)Scroll naar boven