Spring naar content

Servers en website snelheid

servers en website snelheidIedereen heeft een hekel aan trage websites. Als je website net zo snel laadt als Windows opstart, dan heb je een probleem. Dit kost je niet alleen bezoekers, ook zoekmachines houden niet van trage websites. Het is al een tijdje bekend dat Google voor haar waardering (ranking) van ook kijkt hoe snel een website laadt. Net als in een supermarkt, hebben websitebezoekers geen zin om lang in de rij te staan. Dus als je geld wilt verdienen met je website, is het belangrijk dat deze snel is.

Je website snelheid is onder andere afhankelijk van je hosting. Op dit vlak zijn er verschillende mogelijkheden om de snelheid van je website te verbeteren. Voor iedereen is er wel iets te bedenken waardoor je website al sneller werkt.

Gedeeld, virtueel of dedicated?

Op het gebied van webhosting is er veel te kiezen. Voor een paar Euro per jaar kun je al een website laten hosten compleet met de mogelijkheid om zelf een website in elkaar te zetten. Professionele pakketten kosten al snel een paar honderd Euro per maand. Waar zit nu het verschil in en wat betekent het voor je website snelheid.

Eerlijk delen

Als je een goedkoop pakket afneemt dan staat jouw website op een server waar ook een heel aantal andere websites op draaien. Shared hosting heet dit. Dit betekent dat je de ruimte en de rekencapaciteit, wat gelijk staat aan snelheid, moet delen met een heleboel anderen. Voor een kleine website die geen honderden bezoekers per dag krijgt, is dit vaak een prima oplossing. Maar het is minder snel dan een VPS of een dedicated server.

Net als een echte machine

VPS staat voor Virtual Private Server. Dit betekent dat er voor jou een afgebakend stukje op een fysieke server beschikbaar is. Hierdoor heb je geen last van andere websites op diezelfde server. Voor websites met veel bezoekers is dit een mooie oplossing omdat het ook makkelijk is om er meer ruimte of capaciteit bij te zetten. Stel dat je een actie hebt waardoor er ineens 10 keer zoveel bezoekers naar je website komen, dan is het mogelijk binnen een half uur op een sterkere VPS over te stappen. Dat is de kracht van een VPS.

Alleen voor jou

Een dedicated server betekent dat je een server helemaal voor jezelf hebt. Deze hoef je niet te delen met anderen. Voor de meeste websites is dit niet nodig. Een dedicated server is nodig wanneer je veel bezoekers hebt en er veel processorkracht nodig is omdat die bezoekers van alles kunnen doen op jouw website. Hierbij kun je denken aan een online gamesite, sociale media of bijvoorbeeld  videosites. Bij deze server betaal je niet alleen voor de huur van de server maar meestal ook de hoeveelheid bits en bytes (verkeer) die heen en weer gaan tussen gebruikers en jouw website.

Zelf doen of uitbesteden

Je hoeft het natuurlijk niet zelf te doen. Ondanks gebruiksvriendelijk gebruikersspanelen is het vaak een ingewikkeld gebeuren als je niet dagelijks websites host. Vaak gaat het beheren van je website samen met het instellen van je domeinnaam. Op papier is dit wel uit te leggen maar om wijs te worden uit de verschillende knoppen en instellingen in een gebruikerspaneel is soms hogere wiskunde. Voor degenen die hiermee overweg kunnen is het mooi dat je zelf de controle hebt.

Wij kunnen ons voorstellen dat je dit soort zaken liever aan een ander overlaat. De meeste klanten laten ook het serverbeheer van hun websites aan ons over. Heeft u nog vragen? Neem gerust contact op voor een afspraak.

Scroll naar boven