Spring naar content

Je tekst beoordelen op 3 punten

3 kwaliteitskenmerken van internettekstHoe weet je of je content de juiste kwaliteit heeft? Is het mogelijk om je tekst te toetsen op een objectieve manier? Bij foto’s is dit al lastig, bij tekst lijkt het al helemaal een kwestie van smaak te zijn. Gelukkig zijn er voor internetteksten wel een paar algemene regels te noemen.

Daarnaast moet tekst op het internet aan andere eisen voldoen dan een artikel in een tijdschrift. Lees hier hoe je op 3 specifieke punten kunt letten bij het schrijven van een tekst voor je website.

Verder is er een verschil tussen informatieve teksten en nieuws of blogs. Volgens mij zijn er 3 dingen die de kwaliteit bepalen

  1. Aandacht
  2. Toegankelijkheid
  3. SEO (zoekmachine-optimalisatie)

Zorg dat je opvalt

Geef je lezers een goede reden om jouw artikel te lezen. Er is een overvloed aan informatie op het internet.  Dit zorgt er voor dat alleen de informatie die de aandacht van lezers trekt wordt gelezen. Aandacht trekken kan op verschillende manieren: door humor, door verrassing, door een bekend persoon of merk te noemen, door informatie met meerwaarde voor jouw doelgroep.

Er is inmiddels van alles op dit gebied geschreven. De toon is zonder meer gezet door Purple Cow van Seth Godin. Zelf vind ik Uitverkocht van Jim Stolze een mooi Nederlands perspectief op dit thema geven.

Maak het je lezers gemakkelijk

Je kunt een artikel op verschillende manieren aanbieden aan je lezers. Geef aandacht aan de toegankelijkheid van je tekst door te letten op dingen als taalgebruik en opmaak.  Vermijd lange en ingewikkelde zinnen en probeer je zinnen zo actief mogelijk te maken.

Ook de indeling en opmaak van je tekst helpen je lezers om sneller te begrijpen waar je over schrijft. Probeer je alinea’s niet langer te maken dan 5-6 regels en gebruik tussenkopjes. Wanneer je dingen opsomt gebruik dan een genummerde lijst of bulletpoints. Het maakt het makkelijker om je tekst te scannen en snel een idee te krijgen waar het over gaat.

Help zoekmachines een handje

Wees je er van bewust dat je tekst ook door zoekmachines gelezen wordt. Bedenk wat de kernwoorden van je tekst zijn er laat deze af en toe terugkomen. Een duidelijke kop en tussenkopjes zijn ook belangrijk. Let er op dat je hoofdkop een H1 tag heeft. Een korte beschrijving (description) voor zoekmachines helpt ook. Dit zie je ook terug als jouw pagina in het lijstje zoekresultaten staat.

Natuurlijk zijn er nog een heel aantal zaken te noemen, maar deze 3 zijn wat mij betreft het meest bepalend voor de kwaliteit van een online tekst.

Scroll naar boven