Spring naar content

Is open source gratis?

download3Zonder open source zou het internet er heel anders uitzien. Veel websites gebruiken CMS systemen zoals WordPress of Joomla. De meeste webservers gebruiken Apache, ook een open source systeem, en je ziet steeds meer websites met gratis beschikbare Google-fonts. Al deze websites worden door velen bekeken met Firefox, een open source browser. Maar kost het dan helemaal niets?

Laten we beginnen met de definitie. Open source staat niet gelijk aan gratis. Browsers zoals Explorer of Chrome bijvoorbeeld zijn gratis beschikbaar. Dat maakt het nog geen open source. De term ‘open source’ verwijst naar de programmeercode van de software. Wanneer deze beschikbaar is voor iedereen en zonder beperkingen aangepast kan worden, dan hebben we het over open source.

Open source maakt het verschil

De meeste gebruikers hebben geen behoefte om in de code te rommelen, maar voor het doorontwikkelen van software is dit een belangrijk ding. Joomla bijvoorbeeld ging in het begin door het leven als Mambo, totdat een organisatie dit CMS naar zich toetrok en beperkingen oplegde wat betreft doorontwikkeling door anderen. Een aantal ontwikkelaars waren hier niet blij mee en wilden het systeem open source houden. Zij zijn toen apart doorgegaan en hebben het CMS omgedoopt tot Joomla met als slogan ‘Because open source matters’. Sindsdien is er van Mambo niet veel meer gehoord terwijl Joomla een van de meest gebruikte CMS systemen is.

Kun je verdienen met open source?

Het idee achter open source is dat iedereen kan bijdragen aan het doorontwikkelen van een systeem en dat het gratis beschikbaar is voor gebruikers. Maar hoe kan dit uit? Het moet toch ook iets opleveren? De kracht van een veelgebruikt systeem is, dat er ook veel experts nodig zijn om aanpalende diensten te leveren zoals vormgeving, het ontwikkelen van specifieke functies, onderhoud en training.

Dat maakt dat open source nog niet per se gratis hoeft te zijn. Gelukkig zijn CMS systemen zoals WordPress en Joomla redelijk makkelijk te gebruiken. Zolang je geen gekke dingen doet, kun je vrij ver komen zonder hulp. En als je iets niet weet, is er genoeg te vinden in allerlei online forums.

Hulp is niet altijd gratis

Heb je echter specifieke wensen voor je WordPress website of wil je een Joomla template die precies aansluit bij jouw huisstijl dan is er een grote kans dat je toch een expert nodig hebt om je te helpen. En dan begint de teller te lopen. Het is goed om vooraf te weten dat ook open source systemen kosten met zich meebrengen.

Een professionele website kost geld. Het gebruik van open source kan het een stuk goedkoper maken.  Het onderhouden of uitbreiden van je website is echter belangrijk en als je zelf geen tijd of kennis hebt, zul je dit door anderen laten doen. Er zijn genoeg bedrijven en ZZP’ers die dit voor je kunnen doen. Bedenk vooraf goed wat je precies wilt bereiken met je website en wat je daarvoor over hebt, dat maakt het vinden van de juiste hulp al een stuk makkelijker. Mochten wij hierin kunnen helpen, of heb je behoefte aan advies, neem dan gerust contact op.

Een interessant artikel over de voordelen van open source in EContent Magazine.

1 reactie

  1. […] Zonder open source zou het internet er heel anders uitzien. Veel websites gebruiken CMS systemen zoals WordPress of Joomla. De meeste webservers gebruiken Apache, ook een open source systeem, en je ziet steeds meer websites met gratis beschikbare Google-fonts. Al deze websites worden door velen bekeken met Firefox, een open source browser. Maar kost het dan helemaal niets?  […]



Scroll naar boven