Spring naar content
Email die aankomt

Email die aankomt

Toen ik mijn eerste WordPress website had, was email iets waar je niet over nadacht. Dit was onderdeel van je website, werkte met de mailfunctie in PHP en draaide zonder problemen vanaf de server waar je website op geïnstalleerd was. Die dagen zijn jammer genoeg voorbij.

Een aantal jaar geleden merkte ik dat de mailtjes vanaf een WordPress website steeds vaker niet aankwamen. Bijvoorbeeld de mailtjes met logingegevens van gebruikers of berichten van een contactformulier.

De strijd tegen spam

In de toenemende strijd tegen mailvervuiling gingen providers mail direct verstuurd vanaf een webserver aanmerken als spam zodat deze bij ontvangers in de spambox terecht kwam. Het was niet duidelijk door wie het bericht verstuurd was. En dit is een kenmerk van spam. Daarom maken spammers graag gebruik van bestaande mailadressen. Dan is de kans veel groter dat het bericht aankomt.

SMTP plugins

Dit is op te lossen door de mail niet door de mailfunctie van een webserver te laten versturen, maar door een SMTP-server en een emailadres te gebruiken. Hiervoor zijn verschillende WordPress plugins beschikbaar. Hier kun je een emailadres en SMTP-server instellen en zaken als server poorten en beveiliging. Wij hebben de Postman plugin veel gebruikt. Deze is gratis en werkt prima.

Het bleek echter geen waterdichte oplossing. De combinatie van webserver en de server waar het gebruikte emailadres gehost kon nog steeds problemen geven. Daar kwam bij dat de logging niet heel uitgebreid is waardoor het lastig is om problemen op te lossen.

Email diensten

Daarom zijn we overgegaan op gespecialiseerde email-diensten. Wij werken met Sendgrid en Sparkpost. Mailchimp heeft ook een speciale maildienst, Mandrill, waar je gebruik van kunt maken als betaalde add-on. Voor deze diensten zijn WordPress plugins beschikbaar. Ieder bericht dat vanaf de website verstuurd, loopt via de mailservers van deze diensten. Hierdoor is de kans dat mail aankomt een stuk groter. Zolang je niet meer dan 40.000 berichten per maand verstuurt en je geen speciale eisen hebt, kan je werken met de gratis versie van Sendgrid. Bij Sparkpost is het tot 100.000 berichten gratis.

Het vraagt nog wel het goed instellen van DNS records om het optimaal te laten werken. Dan gaat het vooral om het toevoegen van Sendgrid of Sparkpost aan het SPF record. Anders is er alsnog een kans dat je bij Office365 of Gmail in de spambox terecht komt.

Wanneer er toch nog problemen zijn dan heb je een uitgebreide log om op terug te vallen en customer support. Dat maakt het een stuk makkelijker, want het versturen van email is een complexe aangelegenheid geworden.

Scroll naar boven