Spring naar content

Een oerwoud van plugins

een oerwoud aan pluginsIedereen die met een CMS als WordPress of Joomla werkt weet dat er groot aantal plugins beschikbaar is met extra functionaliteit. Dit vergroot de mogelijkheden van deze systemen. Het maakt het mogelijk om sharing-buttons, een diaslider of fotogalerij toe te voegen en nog een hele verzameling aan andere mogelijkheden. Wat te denken van plugins voor e-commerce of e-learning? De uitdaging is echter om in de grote hoeveelheid plugins (WordPress) en modules (Joomla) de juiste keuze te maken.

Gelukkig laten veel gebruikers een review achter van de door hun gebruikte plugin waardoor andere gebruikers een idee krijgen van de mogelijkheden en eventuele tekortkomingen van plugins. Dit gaat samen met een rating systeem waardoor het ook makkelijker wordt het kaf van het koren te scheiden.

Een belangrijk verschil tussen plugins is dat sommige gratis worden aangeboden terwijl voor andere betaald moet worden. In veel gevallen zegt dit wat over de kwaliteit en vooral over de ondersteuning. Op een gratis plugin worden meestal geen garanties gegeven en je hebt de kans dat de ontwikkelaar er na versie 1.zoveel mee ophoud. Dit betekent niet dat gratis plugins altijd van mindere kwaliteit zijn. Vaak zijn ze wel beperkt wat functionaliteit betreft en moet er voor de uitgebreidere versie wel betaald worden. Daarnaast geeft de website van de ontwikkelaar ook informatie wat je verwachten kan aan ondersteuning en doorontwikkeling.

In de praktijk betekent het vinden van de juiste plugin of module dat je eerst kijkt welke er allemaal aangeboden worden en er een aantal uitprobeert. Dit gaat samen met het lezen van recensies, doorspitten van de websites van ontwikkelaars en doornemen van discussiefora. Het helpt als je mensen kent die ervaring hebben met jouw CMS, vaak kunnen die nuttige tips geven over welke plugins wel en niet werken.

Het kost tijd om je weg te vinden in het oerwoud van plugins en er komen er dagelijks nieuwe bij. Het lijkt er op dat dit steeds meer een vak op zich wordt waar het steeds moeilijker wordt voor de enthousiaste CMS gebruiker om door de bomen het bos te blijven zien.

 

Scroll naar boven