Spring naar content
Grafieken weergeven in Wordrpess

Data koppelen met WordPress

Digitalisering van ons leven en werk gaat gestaag door. Het verzamelen en verwerken van data speelt hier een grote rol in. Wij zetten WordPress in als systeem om makkelijk en snel online data te verzamelen.

WordPress is wellicht begonnen als blogsoftware, maar is inmiddels uitgegroeid tot een veelzijdig content management systeem. Het steeds groeiende aantal plugins maakt dat er steeds meer kan.

REST API

Er is nu ook een WordPress API beschikbaar waarmee de aansluiting op andere systemen een stap verder komt. Hierdoor wordt het ophalen van gegevens uit bijvoorbeeld een database met persoonsgegevens een stuk makkelijker. Het aantal systemen die een standaard koppeling voor WordPress leveren wordt ook groter.

Wordpress rest API

Wij hebben bij Webcoach Service al meerdere online applicaties ontwikkeld voor het verzamelen en weergeven van data. Hiervoor hebben wij gewerkt met plugins die het mogelijk maken om pagina’s in te richten met maatwerk velden waarin gegeven ingevoerd kunnen worden. Wij werken hiervoor met Advanced Custom Fields Pro. Deze plugins maakt het mogelijk om specifieke sets van velden in te richten waarin bijvoorbeeld naamgeving, validatie en koppeling geregeld zijn.

Standaard koppelingen met populaire apps

Voor standaard koppelingen is Gravity Forms een geweldige oplossing. Wanneer je dit koppelt aan Zapier, een soort bibliotheek van standaard-koppelingen, zijn er tal van mogelijkheden. Er kunnen bijvoorbeeld gegevens die iemand invult in een contactformulier doorgestuurd worden naar een CRM of doorgezet worden naar een Google Docs Excel-sheet. Waardoor de mogelijkheid ontstaat om deze data verder te gebruiken.

Grafieken weergeven in Wordrpess

Ik heb zelf ervaring met het doorsturen van gegevens die scholieren invulden wanneer ze interesse hadden in een bepaalde HBO opleiding. Dit verliep via Gravity Forms naar MS Dynamics. Op basis van de ingevoerde gegevens werden er vervolgacties, zoals nabellen of toevoegen aan een mailinglist ingesteld. Het koppelen of ‘mappen’ van de velden werd gedaan met een externe koppelingsbibliotheek waarin specifieke velden met elkaar verbonden werden. Op verschillende plekken in de gegevensstroom konden voorwaarden ingesteld worden, zoals: “Wanneer er aangevinkt is dat er geen interesse is in nieuws per mail, deze persoon niet toevoegen aan de mailinglist.”

Het liefst werk ik met de Zapier-bibliotheek. Deze heeft het grootste aanbod aan koppelingen en maakt het vrij makkelijk om velden aan elkaar te koppelen. Er kunnen zelfs meerdere koppelingen ingericht worden. Wanneer je wilt koppelen aan een CRM, is er de keuze uit de meest gebruikte systemen zoals Salesforce, Zoho, Hirise, Infusionsoft, Hubspot CRM, Sugar CRM, MS Dynamics.

Zapier koppelingen

WordPress is dus een prima framework om in relatief korte tijd een online applicatie te ontwikkelen voor het verzamelen, verwerken en weergeven van data. Daarnaast zijn er veel integraties mogelijk met andere systemen. Voor een online leeromgeving hebben we bijvoorbeeld een koppeling gemaakt die de resultaten van studenten doorgeeft aan een extern systeem waar gegevens van deelnemers worden bijgehouden. Zo kan er voor iedere situatie en systeem een integratie op maat gemaakt worden. Hierbij biedt WordPress ook de mogelijkheid om gebruikersmanagement in te stellen en zaken als aanmeldingen en betalingen snel op te zetten.

Meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Scroll naar boven