Spring naar content

Bloggen is als joggen

Bloggen is als joggenVeel websites hebben blogs. Maar soms blijkt de blogger al na 5 berichten afgehaakt te zijn of is het laatste bericht van een half jaar terug. Dat is jammer want een goede blog is waardevol, voor je lezers en voor jezelf.

Blogs zijn als goede voornemens: het kost discipline om vol te houden. Hoe kun je jezelf helpen om niet vroegtijdig af te haken? Ik heb 3 tips voor je.

Net als met andere voornemens helpt het om structuur en regelmaat aan te brengen. Ik vergelijk het graag met hardlopen. Daar ben ik onlangs weer mee begonnen en het helpt mij om een vaste dag en een vast tijdstip te hebben om dit te doen. In mijn geval is dat iedere dinsdag- en vrijdagochtend. Dan werk ik thuis. Normaal gesproken sta ik dan iets later op, maar sinds kort sta ik eerder op om te gaan joggen. Zo blijf ik in mijn ritme van vroeg opstaan en krijg ik extra lichaamsbeweging. Het helpt om een vast moment te hebben.

Drie tips om je extra te motiveren bij het bloggen:

1. Voed je inspiratie

Zorg dat je altijd een paar ideeën voor je blog achter de hand hebt. Want het is demotiverend om naar een leeg scherm te staren en niet te weten waar je het over wilt hebben. Vaak krijg ik al lezend ideeën voor een blog. Die probeer ik meteen op te schrijven om ze niet te vergeten. Hiervoor gebruik ik Evernote, een handig stukje software dat je helpt om losse notities te organiseren. Omdat het ook op mijn iPhone zit, kan ik altijd even snel ergens een notitie van maken. Als ik dan aan mijn blog begin hoef ik alleen naar mijn lijstje te kijken om te weten waar ik over ga schrijven.

2. Maak iets leuks van je blog

Als laatste: het moet leuk zijn! Blog omdat je het leuk vind of blog over iets waar je helemaal enthousiast over bent. Dat is de beste motivatie. Als je het doet voor je werk, schrijf dan over iets waar je veel van af weet en waar je graag over praat. Blogs waar het enthousiasme van af straalt zijn (meestal) leuk om te lezen. En iemand die schrijft over een onderwerp waar hij veel van af weet, heeft echt iets om te vertellen, zodat je lezers daadwerkelijk iets opsteken van jouw blog.

3. Deel je blog met anderen

Deel je blog. Niets is stimulerender dan te merken dat anderen lezen wat je schrijft. Zorg er voor dat je Facebook-vrienden en Twitter-volgers weten wanneer je weer een blog hebt geschreven. Stimuleer ook je lezerspubliek om te reageren. Veel bloggers gebruiken hun stukjes om ergens hun mening over te geven en niet iedereen is het daar mee eens natuurlijk. Dit zie je terug in de reacties die lezers achterlaten. Hierdoor zijn blogs een dynamische vorm van schrijven omdat je lezers direct betrokken worden bij wat je schrijft. Niet iedereen kan even goed met tegenspraak omgaan maar voor een lezer ontstaat er een mooi volledig beeld doordat er verschillende meningen aan bod komen.

Scroll naar boven