Afrekenen op internet, hoe doe je dat?
Geld verdienen met je website, wie wil dat nu niet? Bijna iedereen heeft wel eens iets verkocht via Marktplaats of Google advertenties op zijn website geplaatst. Een winkel in de plaatselijke winkelstraat is niet meer genoeg om je klanten te bereiken. Spullen verkopen vanaf je website vraagt echter wel om specifieke software en de mogelijkheid om betalingen te ontvangen.
Er is inmiddels een heel oerwoud aan oplossingen voor online betalen. Nederlandse banken werken met iDeal en er zijn financiële providers die het mogelijk maken om op verschillende manieren geld te incasseren, bijvoorbeeld met credit cards. Al deze instanties werken met andere tarieven en vergoedingsstructuren en dan moet de zaak ook nog aangesloten worden.
De meeste webshops werken met een programma of module die er voor zorgt dat je artikelen kunt publiceren met een prijs en kenmerken als kleur of maat. De mogelijkheid om artikelen te selecteren en af te rekenen zit standaard in dit soort pakketten. Wat er niet in zit is de eigenlijke betaalmodule, deze moet los van je shopsoftware geregeld worden omdat dit extra financiële afspraken met zich meebrengt. Wel is het aansluiten op veelgebruikte service providers meestal al voorbereid en dat maakt het al een stuk makkelijker.
iDeal
Als je met iDeal wilt werken, zul je eerst bij een bank een iDeal-rekening moeten openen of met een betaalprovider in zee moeten gaan. Dit laatste is voor een beginnende e-shop met nog weinig omzet het meest aantrekkelijk. Hiervoor hoef je niet een aparte rekening te openen en maandelijkse kosten zijn vaak lager. Een kwestie van een account aanmaken en door een verificatieprocedure heenkomen. Dit kan een paar dagen duren. Wel betaal je dan meer per afgerekende transactie. Hierbij een overzicht van kosten voor iDeal bij verschillende banken en providers. (Dit is niet de meest actuele informatie, een betaalbare provider die er bij gekomen is, is Icepay.)
PayPal
Er zijn er meer, maar PayPal is de grootste en een van de eerste betalingsoplossingen waarbij je een online rekening kunt openen om te betalen en betalingen te accepteren. De rekening zelf is gratis maar per transactie wordt er een bedrag ingehouden. Een aantal jaar geleden had je een PayPal rekening nodig om een betaling te kunnen doen als klant aan een webshop. Inmiddels kan dit systeem ook gebruikt worden om credit card betalingen te accepteren van personen die geen eigen PayPal rekening hebben. Dat maakt het werken met PayPal een stuk aantrekkelijker. Een handige oplossing voor kleine webshops met bescheiden aantallen betalingstransacties.
Als je veel verkoopt…
Wanneer het aantal online verkopen toeneemt, wordt het interessanter om met een uitgebreidere oplossing te werken die beter geïntegreerd is met je website. Dit kost in veel gevallen ook minder, maar vraagt meer IT-kennis bij de implementatie. Het voordeel is, betere communicatie over het betaalproces met je klant en voor jezelf. Met een uitgebreid iDeal-pakket vindt de afhandeling van een betaling helemaal binnen je eigen website af. Voor je klanten is dit minder verwarrend en voor jezelf is het mooi dat ook de betalingspagina in je eigen vormgeving is. Met dit pakket is het ook mogelijk om betaalde downloads aan te bieden, wat niet kan met de light versie.
Een uitgebreidere webwinkel zal ook aangesloten zijn op andere bedrijfssystemen. Dit is ook mogelijk met een uitgebreid iDeal pakket of een professioneel pakket van een financiële serviceprovider. Hierbij denk ik aan orderafhandeling of voorraadbeheer.
Een mooie lijst met online betaalservice providers die in Nederland actief zijn.
Of gewoon overboeken
Niet iedereen heeft vertrouwen in online betalen en daarom zijn er nog steeds een goed aantal mensen die het bedrag liever overmaken, ook al krijg je de spullen dan later toegestuurd. Het is dus slim om dit altijd als mogelijkheid mee te nemen.